Solidaritat amb l’Activista Pratenc Represaliat

Un muntatge dels mossos condemna a un pratenc a un any de presó i un mes

Va ser el 17 de juny de 2007 quan el pratenc O.R. va ser aturat per un cordó dels mossos quan es dirigia a participar a una marnifestació per la llibertat d’expressió a la pl. Universitat de Barcelona sota el lema “No ens tallareu les ales”. Aquesta denunciava la dinàmica iniciada pels mossos d’esquadra, dirigits per Saura, impedint en les setmanes prèvies el lliure exercici del dret de manifestació de diverses marxes amb la tàctica d’encerclar-les, impedint l’entrada i la sortida dels participants, i immobilitzant-les durant hores amb desplegaments policials desproporcionats i enormement agressius. Parlem dels temps de les denúncies per l’utilització dels kubotans, un arma prohibida utilitzada en nombroses ocasions pels mossos d’esquadra.

La manifestació havia estat convocada per diversos col·lectius i moviments socials, comptant amb la participació de més d’un miler de persones que només van poder recórrer el trajecte entre la plaça Universitat i l’entrada de la Rambla, on van ser aturats i immobilitzats durant hores pels antiavalots. L’únic incident que es va produir el protagonitzaren els mossos d’esquadra amb la detenció del company del Prat abans que s’iniciés la manifestació.

En els moments previs la presència policial era molt gran en els accessos a la plaça i algunes persones eren aturades i escorcollades. El nostre company, acompanyat d’un altre jove, va tenir la mala sort de passar davant d’un cordó on hi havia un agent al que va denunciar amb anterioritat per agredir-lo i amb el qual ja havia patit una detenció durant un desallotjament al Prat amb el conseqüent judici de faltes. Aquest va avisar als seus companys i es van dirigir directament cap a ell amb actitud agressiva, separant al seu acompanyant mentre el retenien, l’identificaven i el posaven violentament contra la paret. En pocs segons l’escena era contemplada per desenes de testimonis que recriminaven als agents la seva actitud, fet que va comportar que es formés un cordó policial per enretirar-los i que els mossos que retenien al company, el tiressin a terra i l’arrosseguessin fora de la visió dels presents. Als pocs minuts se l’endugueren detingut cap a la comissaria de la Zona Franca on va passar la nit i on va sortir amb càrrecs i amb una citació sota el braç per un judici de faltes, que en concretar-se finalment l’acusació de la fiscalia dels mossos va derivar en un judici penal, suposadament per agredir a tres dels agents: mossegant-ne un, provocant contusions al braç a un altre i donant un cop de colze al tercer trencant-li dues dents a ambdós extrems de la mandíbula.

Aquesta darrera setmana, després de gairebé quatre anys, el nostre company ha estat condemnat a un any de presó. Li’n demanaven fins a tres i mig. La jutgessa no s’ha atrevit a contradir la versió dels mossos, tot i que ha rebaixat la imputació de les dues dents trencades a una dent ballant i ha imposat la mínima pena de les possibles. De res han servit els testimonis que van veure l’escena i que van declarar desmentint la versió dels mossos, de res han servit les nombroses contradiccions dels agents en el seu testimoni, ni el fet que els dos forenses aportats per l’acusació declaressin que “no van veure la lesió” de les dues dents al·legada. El testimoni dels agents preval davant del de qualsevol persona i la justícia ve determinada per aquest desequilibri. El nostre company ha estat víctima d’un altre muntatge policial i degut a la seva precària situació econòmica és ben possible que no pugui assumir el cost de la sanció i hagi d’ingressar a presó, fet que entre tots hem d’impedir com sigui.

 

Prou impunitat policial, solidaritat amb l’activista pratenc represaliat!

 

+ informació sobre el que va passar aquell dia:

Octaveta amb l’informació del cas

El 17 de Juny el Mossos d’esquadra segresten un cop més la llibertat d’expressió i el dret de manifestació

Barcelona: La policía catalana-española Mossos de esquadra ha retenido a centenares de manifestantes convirtiendo una manifestación en un “secuestro”