Cal recordar que les xerrades es varen fer en 2009, i que cal situar algunes reflexions en el context d’aquell moment.
“L’anarquisme valencià durant la República i la guerra Civil”
Ponent: Miquel Amorós, historiador i analista social.
Va tenir lloc divendres 5 de juny del 2009 a les 19.30h al Tercer Assalt. Carrer Cambrils 11 L3 Vallcarca
Tractarem la fundació de la FAI, de la cultura llibertària com a cultura de classe, de la lluita entre reformistes i revolucionaris dins la CNT, de la formació de la Columna de Ferro, de les col·lectivitzacions, del trasbalsament ideològic del moviment llibertari amb la col·laboració política, i de la contrarevolució republicana i estalinista a la rereguarda.
“El moviment obrer durant el postfranquisme i la transició. Un cas comarcal: La Plana”
Ponent: Josep Lluís Blázquez, del Centre de Documentació del Casal Popular de Castelló.
Va tenir lloc dissabte 13 de juny del 2009 a les 19h al Casal Popular de Les Corts “Colònia Castells”. Carrer d’Entença 237 L5 Entença
Farem un repàs dels conflictes originats amb l’aparició de noves formes de treball a una comarca eminentment agrícola, passant per la legalització dels sindicats, les vagues, l’antifranquisme, i la consciència de classe i nacional. Tot això sense deixar de banda el sector citrícola, fortament arrelat com a conseqüència de la profusió de minifundis per tota la comarca.
“El País Valencià serà d’esquerres o no serà? Estructura social i conflicte identitari al País Valencià”
Ponent: Jordi Muñoz, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra.
Va tenir lloc divendres 19 de juny del 2009 a les 19h al CSO La Nova Carboneria. Carrer del Comte d’Urgell 30 L1 Urgell L2 Sant Antoni
Els conflictes al voltant de la identitat col•lectiva dels i les valencianes que es van donar a redós de la transició sovint han estat analitzats sense tenir en compte el rerefons social que tenien. En aquesta xerrada oferirem un breu repàs als termes principals del conflicte conegut com la ‘Batalla de València’ tot fent especial èmfasi en el paper de la burgesia valenciana, les bases socials de l’anticatalanisme i la vinculació entre el valencianisme fusterià i les esquerres valencianes. Una anàlisi de classe del conflicte identitari que ens aportarà algunes de les claus per entendre’l, i per interpretar també el País Valencià d’avui.
Les jornades, varen ser complementades amb la projecció de dos documentals d’interès: “Ser Joan Fuster” i “Del roig al blau. La transició valenciana”.