¿Chusma? (Alèssi Dell’Umbria, 2006)

chusmaTítol: ¿Chusma? A propósito de la quiebra del vínculo social, el final de la integración y la revuelta del otoño del 2005 en Francia
Autor: Alèssi Dell’Umbria
Any de publicació: 2006
Pàgines: 152 
 
Alèssi Dell’Umbria va escriure aquest llibret de prop de 150 pàgines per intentar explicar la revolta social que s’esdevingué l’any 2005 a les banlieus franceses i que ha tingut petits rebrots en els anys posteriors. És un escrit prou rigorós per a fer-se una idea dels motius que van conduir a aquesta situació. Situa aquests fets dins del procés de desintegració social i de reforçament del Leviatan de l’Estat que s’estén arreu d’Europa i del primer món. El llibre pretén plantejar un debat des d’una perspectiva revolucionaria en front al xantatge político-mediàtic. L’autor escriu des del coneixement que li comporta haver participat de la primera gran revolta de les banlieus esdevinguda a principis dels 80, i com a observador de l’apartheid social que s’esdevé a l’estat francès enfront els migrants que viuen en barris plens d’edificis creats per a fer desaparèixer la sociabilització entre els que hi viuen, esdevenint el carrer com un punt de trobada i d’escola, i els grups d’afinitat  esdevenen bandes.
 
Es un llibre interessant per a conèixer aquesta societat que crema de tant en quan encenen revoltes per culpa d’una exclusió social reflectida en els barris d’habitatges de protecció oficial on viuen.