Fem memòria: Qui hi ha darrera els noms dels carrers de Sants

Aquest petit estudi tracta al voltant dels noms dels carrers de Sants. Volem que sigui un acte de recuperació de la memòria històrica dels nostres barris,Cartell Ruta així com un acte de reivindicació de tots aquells que la història oficial sempre ha convertit en anònims, els antics pagesos i obrers de Sants, els lluitadors pels drets i les llibertats així com els que van lluitar per aconseguir millores veïnals.

Per respondre a uns criteris històrics l’àmbit de l’estudi ha englobat tot l’antic municipi de Sants que comprenia aproximadament de la Travessera de les Corts i la Riera Blanca fins a la Riera de Magòria. Per la qual cosa trobareu carrers que en l’actualitat (i des de l’any 1984) no es troben al Districte de Sants-Montjuïc, sinó al de Les Corts.

No volem fer simplement un estudi de tots els carrers de Sants o de les Corts, doncs creiem que això ja ha estat realitzat en d’altres llibres molt més extensos com la Història dels carrers de Sants realitzat per Josep Maria Vilarrúbia i Estrany, sinó una reflexió sobre el fet que ha fet denominar als carrers d’una manera o d’una altra. És per això pel que no analitzarem tots els carrers, sinó simplement aquells que hem cregut que podien resultar més polèmics.

 
També hem volgut destacar el fet que alguns d’aquests carrers, anomenats de forma arbitraria, originàriament eren coneguts amb noms populars. Els canvis de nom que han anat realitzant els diversos ajuntaments ens han anat fent perdre aquesta memòria col·lectiva. També s’ha de tenir en compte un fet que va afectar la història dels nostres barris i de la mateixa manera els noms dels nostres carrers, l’agregació dels antics municipis independents a la ciutat de Barcelona. En aquest moment molts noms de carrers d’aquesta Nova Barcelona eren duplicats als diferents municipis, així que la decisió de l’Ajuntament fou la de fer canviar els noms dels carrers dels nous barris de Barcelona.

A Sants podríem trobar, entre d’altres, diversos grups. Per una banda trobem carrers dedicats a advocacions de Sants, com els dedicats a: Sant Antoni, Sant Crist, Sant Frederic, Sant Jordi, Sant Medir, Santa Caterina o Santa Cecilia.

Sense sortir de l’àmbit eclesiàstic podem trobar carrers dedicats a religiosos com: Rector Triador, Canonge Pibernat, Bonet i Moixí o Joan de Sada.

També trobem carrers dedicats a militars o a batalles, com són: Bethencour, Riego, Comandant Benitez, Daoiz i Velarde, Crillón, Enric Bargès, Sugranyes, Pavia o Tinent Floresta

Trobem carrers dedicats a l’aristocràcia, amb noms i cognoms de reis, reines i nobles: Com la pròpia Gran Via de Carles III, Violant d’Hongria, Marquès de Sentmenat, Novell, Olzinelles, Comtes de Bell-lloc o Comte de Güell.

Els polítics tampoc han volgut ser menys i també han donat nom a carrers del barri: Canalejas, Carreras Candi o Regent Mendieta.

Però si a Sants algun ha volgut marcar el seu terreny han estat els propietaris de les fàbriques i els grans terratinents, que cediren part dels seus terrenys amb la condició que els carrers mantinguessin els seus noms o cognoms, alguns exemples són: Arizala, Bacardí, Badal, Blanco, Bonaventura Plaja, Cros, Dalmau, Evarist Arnús, Joan Güell, Muntadas, Olzinelles, Rodriguez, Roger, Serra i Arola o Torns.

També trobem a Sants molts carrers amb noms de poblacions i territoris, però que en general no seran motiu del nostre estudi per la manca d’implicació política, però tot i això hi haurà alguna excepció que comentarem més endavant.

Febrer Llibertari 2008