Mes: gener de 2008
Fem memòria: Qui hi ha darrera els noms dels carrers de Sants
Per respondre a uns criteris històrics l’àmbit de l’estudi ha englobat tot l’antic municipi de Sants que comprenia aproximadament de la Travessera de les Corts i la Riera Blanca fins a la Riera de Magòria. Per la qual cosa trobareu carrers que en l’actualitat (i des de l’any 1984) no es troben al Districte de Sants-Montjuïc, sinó al de Les Corts.
No volem fer simplement un estudi de tots els carrers de Sants o de les Corts, doncs creiem que això ja ha estat realitzat en d’altres llibres molt més extensos com la Història dels carrers de Sants realitzat per Josep Maria Vilarrúbia i Estrany, sinó una reflexió sobre el fet que ha fet denominar als carrers d’una manera o d’una altra. És per això pel que no analitzarem tots els carrers, sinó simplement aquells que hem cregut que podien resultar més polèmics.
A Sants podríem trobar, entre d’altres, diversos grups. Per una banda trobem carrers dedicats a advocacions de Sants, com els dedicats a: Sant Antoni, Sant Crist, Sant Frederic, Sant Jordi, Sant Medir, Santa Caterina o Santa Cecilia.
Sense sortir de l’àmbit eclesiàstic podem trobar carrers dedicats a religiosos com: Rector Triador, Canonge Pibernat, Bonet i Moixí o Joan de Sada.
També trobem carrers dedicats a militars o a batalles, com són: Bethencour, Riego, Comandant Benitez, Daoiz i Velarde, Crillón, Enric Bargès, Sugranyes, Pavia o Tinent Floresta
Trobem carrers dedicats a l’aristocràcia, amb noms i cognoms de reis, reines i nobles: Com la pròpia Gran Via de Carles III, Violant d’Hongria, Marquès de Sentmenat, Novell, Olzinelles, Comtes de Bell-lloc o Comte de Güell.
Els polítics tampoc han volgut ser menys i també han donat nom a carrers del barri: Canalejas, Carreras Candi o Regent Mendieta.
Però si a Sants algun ha volgut marcar el seu terreny han estat els propietaris de les fàbriques i els grans terratinents, que cediren part dels seus terrenys amb la condició que els carrers mantinguessin els seus noms o cognoms, alguns exemples són: Arizala, Bacardí, Badal, Blanco, Bonaventura Plaja, Cros, Dalmau, Evarist Arnús, Joan Güell, Muntadas, Olzinelles, Rodriguez, Roger, Serra i Arola o Torns.
També trobem a Sants molts carrers amb noms de poblacions i territoris, però que en general no seran motiu del nostre estudi per la manca d’implicació política, però tot i això hi haurà alguna excepció que comentarem més endavant.
Febrer Llibertari 2008
Febrer Llibertari a Sants
Amb aquestes jornades, les entitats convocants aproparan els valors llibertaris al veïnat amb la intenció de recuperar el veritable significat de paraules com Solidaritat, Responsabilitat, Justícia Social i Recolzament Mutu.
Les jornades consisteixen en diferents tipus d’activitats com ara xerrades, debats, cinefòrums, menjadors i tallers i es portaran a terme a diferents espais del barri: La Biblioteca “Vapor Vell”, el Centre Social de Sants, el Centre Social “Can Vies” o el propi Centre Social “La Farga” es convertiran en el contrapunt a la imminent campanya electoral, traient la política i la cultura de les institucions i portant-la al carrer.
Les Jornades Culturals Llibertàries tractaran diverses temàtiques com la recuperació de la memòria històrica amb una conferència sobre el passat i present de l’ateneuisme a Sants. Passat del que encara ens queden representants com l’Ateneu “Sempre Avant” del carrer Guadiana. Una altra activitat ens permetrà recuperar la memòria històrica del barri: una excursió guiada ens donarà a conèixer qui hi ha darrera dels noms d’alguns dels carrers del barri i quins eren els noms populars dels carrers.
Debats i xerrades
Un dels eixos principals de les Jornades serà la sèrie de xerrades i debats que es duran a terme. Aquests debats y xerrades intentaren difondre lluites com la que es porta a terme contra l’experimentació amb animals o la visió anarquista de la lluita contra el masclisme i el patriarcat.
Cinefòrums
Els vespres dels diumenges són per al cinefòrum. A Can Vies es projectaran pel·lícules i documentals de temàtiques diferents, com el documental “Anarchists against the wall” que narra la lluita dels llibertaris israelians contra el mur de separació a la Franja de Gaza (Palestina) o la pel·lícula “La Sal de la Tierra” que, coincidint amb la Diada de la Dona Treballadora, explica el paper jugat per les dones a una vaga en una mina nordamericana a mitjans del anys 50.
Oci
També hi ha un espai per al oci dins de les Jornades Culturals Llibertàries del 2008. Un oci allunyat de les alternatives mercantilistes i en el que predomina la participació i el “fes-ho tu mateixa”. El divendres 8 de febrer, podrem gaudir d’un concert amb els cantautors “Rumba Negra”, “Típico pero Cierto” i “Rimando la Rabia”. El dissabte 1 de març, una nit d’espectacles complementarà el sopar de germanor que es desenvoluparà a l’Espai Obert i que servirà per concloure les Jornades del 2008.
Espais on es faran les activitats:
Ateneu Llibertari de Sants
C/ Maria Victòria, 10
Metro L1-5 Plaça de Sants
Biblioteca Vapor Vell
Ptge, Vapor Vell, 1 bxs
Metro L1-5 Plaça de Sants
Centre Social Okupat La Farga
C/Rossend Arús, 36
Metro L1-5 Plaça de Sants
Centre Social Autogestionat Can Vies
C/Olzinelles, 30
Metro L1-5 Plaça de Sants
Espai Obert
c/Violant d’Hongria, 71, 1r
Metro L1-5 Plaça de Sants
L5 Badal
L3 Plaça del Centre
Organitzen:
Ateneu Llibertari de Sants
CSO La Farga
Negres Tempestes